Menu
Your Cart
JUST NU FRI FRAKT PÅ SAMTLIGA ORDRAR | 1-3 DAGARS LEVERANSTID

Rakhyvlar

Funderar du på att köpa en säkerhetsrakhyvel? Då tänker du helt rätt. Säkerhetsrakhyvel eller safety razor som det också kallas är ett strålande alternativ till dagens mer moderna systemrakblad. Säkerhetsrakhyveln erbjuder nämligen en nära och bekväm rakning, till ett mycket lägre pris. Men vad bör man då tänka på? 


Öppen eller stängd kam

Säkerhetsrakhyvelns funktion beror mycket på hur kammen, eller huvudet, ser ut. Två varianter är rådande på marknaden, öppen kam (open comb) och stängd kam (closed comb, tooth comb). En rakhyvel med stängd kam är något enklare att raka sig med, och är inte lika aggresiv som den med öppen kam. Den öppna kammen lämpar sig istället för den som just önskar större aggresivitet, vilket ofta behövs om man har grövre skäggstrån, tätare skägg eller om man ofta rakar sig då stubben hunnit bli lite längre. 

Mühle R89 Säkerhetsrakhyvel är exempel på en hyvel med stängd kam:

 

Samma hyvel finns även i en variant med öppen kam, och heter då Mühle R41 Säkerhetsrakhyvel


Aggressiv hyvel

En rakhyvels aggressivitet avgör hur förlåtande den är. Som jämförelse kan sägas att de moderna systemrakhyvlarna inte har någon aggressivitet över huvud taget, det är alltså svårt att skära sig med dem, men samtidigt också svårt att få en nära rakning. Hög aggressivitet är också viktigt för dig med grövre skäggväxt. En rakhyvels aggressivitet beror delvis på kammens utformning och hur bladet därmed vinklas mot huden. Skillnaden mellan öppen- och stängd kam är också av betydelse. Utöver detta är även rakhyvelns tyngd en viktig faktor. Med en bra rakteknik är det just tyngden från rakhyveln som skall pressa rakbladet mot hårstråna och huden, och en tyngre rakhyvel medför därför en aggressivare rakning. Rakhyvelns tyngd beror oftast på dess storlek och därmed också på skaftets utformning. Som exempel finns vissa av våra hyvlar både i små och stora utformningar såsom:


Merkur HD 34C / Merkur HD 38C
Merkur Progress 75mm / Merkur Progress 105mm
Mühle R41 / Mühle R41 Grande
Mühle R89 / Mühle R89 Grande 
osv.

 

Några av de rakhyvlar vi säljer är dessutom utrustade med ljusterbar kam. Exempel på detta är rakhyvlarna Merkur Progress (länk ovan), men också Merkur Futur. Dessa är något dyrare men möjligör för dig att anpassa aggressiviteten efter olika områden på ansiktet, men också efter hur bra din teknik är. Generellt kan sägas att med bättre rakteknik så föredrar man också högre aggressivitet. Hyvlarna Merkur Progress och Merkur Futur är utrustade med ett reglage som tillåter sex olika nivår. 


Nybörjarrakhyvel

Så vilken rakhyvel bör man köpa som nybörjare? Det finns egentligen inget bra svar. En dyrare rakhyvel är i de flesta fall också en bättre rakhyvel. Rakhyvlarna från Merkur med justerbara kammar är givetvis bra för nybörjaren, då aggressiviteten kan anpassas allt eftersom man blir mer erfaren. Samtidigt är dessa rakhyvlar något dyrare. Generellt kan sägas att en mild, icke-aggressiv rakhyvel är att föredra för nybörjaren. Vi säljer därför två milda rakhyvlar av budgett-klass i form av en hyvel från märket Feather, och en från märket Shaving Factory:Dessa båda rakhyvlar är perfekt för dig som vill testa på klassisk våtrakning med säkerhetrakhyvel. Samtidigt kommer du med all sannolikhet att vilja byta upp dig, och om du känner att du vill investera i en bättre rakhyvel på en gång så rekommenderar vi varmt vår sortiment av rakhyvlar från tyska Mühle. Dessa rakhyvlar håller hög kvalitet samtidigt som priset inte skenar iväg. Rakhyvlarna av designen R89 och R41 (bilder ovan) finns även i svart, vitt och roséguld och säljs med matchande rakborste och ställ:För dig som vill satsa på en riktigt rejäl rakhyvel med justerbar kam är Merkur Futur eller Merkur Progress 105mm att rekommendera.