Hur man rakar sig

Att raka sig är en teknik som kräver övning för att ge färdighet. Mycket finns det dock att lära sig om både förberedelse och själva rakningen. En dålig rakning kan leda till både skärsår och irriterad hud, förutom att själva resultatet dessutom kan bli dåligt och ojämnt. I och med det stora antal gånger du kommer att behöva raka dig under din livstid, så kan det vara värt att lägga lite tid på att lära sig det ordentligt redan från början.

Förbered din rakning väl

Det är viktig att förbereda sig väl om man vill uppnå ett nära och bra resultat med sin rakning. Förberedelsen handlar om att mjuka upp hårstråna och att göra huden ren. En varm dusch har den effekten och det är därför ett bra tips att kombinera rakningen med just duschning. Undvik dock att raka dig i duschen då underlaget kan vara halt och ostabilt, vilket ökar risken för att skära sig. Föredrar du att inte duscha går det också bra att fukta huden i handfatet, tänk dock på att påbörja detta några minuter innan själva rakningen, det tar nämligen en stund för hårstråna att mjukas upp.

Förutom att duscha är det också bra att använda sig av en ansiktsskrubb. Att skrubba huden har effekt både på hårstråna och på huden. Stråna reser sig och mjukas upp samtidigt som huden blir ren, fri från döda hudceller och smuts. Att förbereda sig ordentligt gör inte bara att rakningen blir lättare och att man undviker irritation, rakningen blir också närmare och resultatet bättre. Mjuka hårstrån och ren hud minskar även kraften du behöver använda när du rakar dig, och rakbladen håller sig skarpa längre.

Använd ett passande rakmedel

Det finns många typer av rakmedel på marknaden. Alla är skapta för att fukta huden, minska friktionen, mjuka upp hårstråna för att på så sätt underlätta rakningen. Vilken typ man föredrar är högst individuellt men också beroende av vilken typ av hårväxt du har. Detta skiljer sig framför allt bland män där skäggväxten kan vara mycket olika mellan olika personer. Det är också för rakmedel anpassade till män som utbudet är som störst. Det är alltså svårt att välja rätt första gången, och man bör därför testa sig fram. Har du en grov skäggväxt bör du dock söka dig till ett rakmedel som är anpassat för just detta och inte nöja det mig ett billigare alternativ som säger sig vara anpassat till alla sorters skäggväxt.

Rakskum

Rakskumet lämpar sig bäst för dig med inte så kraftig skäggväxt. Applicera skummet på vått skägg en liten stund innan rakningen, så att de hinner verka. Kom ihåg att alltid skaka flaskan eller burken innan du trycker ut rakskummet.

Rakgel

Rakgelen används fördelaktigen för normal- till grov skäggväxt. Det är lite tjockare och fetare än rakskummet och du behöver bara applicera ett litet lager. Som alltid bör du vänta en stund innan du påbörjar rakningen så att rakgelen hinner verka.

Rakkräm

Rakkrämen används tillsammans med en rakborste för att vispas upp till ett lödder. Det går även bra att använda fingrarna, men rakborste är att föredra. Rakkräm som vispas upp ser ut ungefär som vanligt rakskum, men kvalitetsskillnaden är stor. Är du inte nöjd med rakskummet eller rakgelen bör du absolut testa rakkrämen.

Raktvål

Raktvålen ger ett lödder likt det från rakkrämen, men innehåller ämnen som förhindrar att huden torkar ut. Raktvålen vispas upp till ett lödder som sedan arbetas in mellan hårstråna och huden med rakborste. Utbudet är stort och det finns olika sorteras raktvålar anpassade till olika skäggväxt och olika hud.

Rakolja

Rakoljan är främst avsedd för att appliceras under ett annat rakmedel, syftet är då att få ett bättre glid. Det går även att använda rakolja som eget rakmedel.

Rakning med rakhyvel

Oavsett hur väl du förberett dig är tekniken du använder vid själva rakningen mycket viktig. Det är också viktigt att använda sig av skarpa rakblad för att irritera huden så lite som möjligt. Skarpa rakblad skär lättare av hårstråna vilket gör att du kan raka med mindre tryck. Slöa rakblad tenderar dessutom att dra i hårstråna istället för att skära dem, vilket kan göra hårsäckarna irriterade.

  1. Stå på ett jämnt och stabilt underlag och använd skarpa rakblad och ett passande rakmedel.
  2. Om möjligt bör du försöka strama upp huden med den ena handen för att på så sätt få rakhyveln att glida enklare.
  3. För rakhyveln över den sträcka huden i hårets växtriktning. Tryck inte för hårt, utan låt rakhyveln göra jobbet. Med jämna bestämda drag och en skarp rakhyvel bör du kunna undvika att raka dig flera gånger över samma hudyta, vilket bidrar till att huden blir mindre irriterad.
  4. Skölj rakhyveln mellan varje drag för att avlägsna hår och rakmedel. På så sätt blir nästa drag bättre och rakbladet slits långsammare.
  5. Skulle rakningen bli ojämn kan mer rakmedel appliceras och ytan rakas ytterligare en gång. För en närmare rakning kan man välja att även raka mothårs en gång när den första rakningen är klar. På så sätt avlägsnas ännu mer hår, men rakning mothårs kan vara påfrestande mot huden.

Ett tips är att raka de delar som är svårast att komma åt, eller ömtåligast, allra sist. På så sätt låter man rakmedlet verka lite längre på de områden där det behövs som mest. Var noga med att rengöra din rakhyvel efter rakningen, då håller den bättre.

Använd after shave eller fuktgivande kräm

Att vårda huden efter rakningen är precis lika viktigt som att förbereda den innan. Först bör du skölja huden med kallt vatten för att stänga alla porer. Att sedan använda after shave eller fuktgivande kräm är bra då huden lätt kan bli torr och känslig efter rakning. På så sätt håller du huden i bra skick, och du minskar risken för irritation eller att smuts och bakterier tränger in i huden.